HISTORIE
Na rozdíl od obecně přijímaných názorů, zrození procesu destilace štávy z cukrové třtiny a výroby samotného rumu není dílem Otce Labata.
Ve starých spisech se můžeme dočíst, že po zavedení pěstování cukrové třtiny v Karibiku vznikly na všech karibských ostrovech tajné palírny rumu.
Na protest proti útlaku chtěli černí paliči vytvořit lihovinu bez pachuti hořkosti pro svá večerní bouřlivá setkání. Ženy ilegálních paličů si tento vynález přisvojily, aby zdůraznily své půvaby. Jejich velkolepé a smyslné křivky se pohybovaly v rytmech vášnivých tropických nocí.
Jejich milenci proto dali tomuto novému alkoholickému nápoji ironický název "rum", což je zkratka anglického slova "rumbellion", které znamená "velký ruch".
Podle jiných pramenů se odborníci domnívají, že rum se odvodil z botanického názvu cukrové třtiny "Saccharum officinarum", ze které se rum vyrábí. Jiní si zase myslí, že vznikl díky plantážníkům na Barbadosu, kde se nazývá Rumbullion".
Pravý karibský rum získaný z cukrové třtiny klasickým procesem destilace.
Nejkvalitnější rum se vyrábí z cukrové třtiny, přesněji tedy z melasy, což je odpadní produkt při výrobě cukru. Cukrovou třtinu lidé znali už před téměř 2500 lety. Do Evropy se dostala v 7. století díky Arabům. V roce 1494 cukrovou třtinu přivezl i Kryštof Kolumbus. Cukr z této rostliny byl považován za luxusní produkt srovnatelný s kaviárem. Ve své době dokonce sloužil jako platidlo. V 16. století se začalo s výrobou nápoje, jenž si na posilněnou dopřávali otroci na plantážích, ano byl to rum. V 17. století rum patřil k běžnému inventáři námořníků a pirátů, kteří si ho začali ředit vodou a vznikl nám známý grog. Taktéž byl využíván lékaři jako anestetikum při operacích. Vojáci si před rozhodujícími bitvami dávali nějakou tu pintu rumu na kuráž.
S výrobou rumu ve velkém začala v roce 1862 nejprve společnost Bacardi, která se stala vůbec první nadnárodní kubánskou společností a na výrobu bílého rumu měla v podstatě monopol. Obrat v prodeji rumu se na Kubě ještě zvýšil během prohibice ve Spojených státech. Říká se, že se prý tehdy rum tajně pašoval do amerických lodí v mezinárodních vodách. Koncern Bacardi se prakticky zbavil konkurenčního výrobce rumu z Nové Anglie. Alkoholu chtiví Američané vyráželi houfně na Kubu a zde jej pili zejména v míchaných drincích. Na mojitu či daiquiri si zde pochutnával i Ernst Hemingway.
Nejchutnější rum se získává zpracováním cukrové třtiny. Ta se pěstuje prakticky po celém světě, namátkou v celé karibské oblasti, Brazílii v Číně či ve Španělsku. Rostlina výškou i vzhledem zdánlivě připomíná kukuřici, má ale silný kmen plný cukrového sirupu. Sklízí se buď strojovou mechanikou nebo tradičně sekáním mačetami.