KLASIFIKACE RUMŮ
A) "TUZEMÁK"
Tradiční český rum, který ale nemá s rumem vlastně nic společného. Vyrábí se z brambor a rumová chuť se do takto destilovaného lihu přidává dodatečně.
B) TŘINOVÝ RUM ČR
V posledních letech se na trhu v ČR objevilo několik pokusů o výrobu "pravého" rumu z cukrové třtiny /key rum atd... Přestože těmto pokusům fandíme, s tradičními rumy z oblasti karibiku ani toto pití nelze, bohužel, srovnat.
C) SLAZENÉ RUMY
Bavíme se o levných, rychlých zemědelských rumech typu Malibu, které se doslazují a aditivují různými příchutěmi. S normálními rumy to má asi tolik společného jako 20% ovocná vodka s Absolutkou...
D) AGRICOLA RUM
Agricola rumy mají již své definované postavení v oblasti poctivých karibských bezbarvých rumů. Dle výrobce a cenovky pak můžeme dále odlišit rumy, které se vyrábí z cukrové třtiny a ty z melasy (složitější proces = jsou dražší). Dále se pak dělí na rychlé (1-2 dny) a pomalé (7-8 dní) destilace. Tento produkt lze srovnat (kategorií) k dobré 40% vodce.
E) TMAVÉ "SUDOVÉ" RUMY
Pokud vezmete zemědělský/agricola rum (ideálně z melasy po 2. - 3. rafinaci cukru), uložíte ho do dubového sudu a necháte X let dozrát - dostanete vysoce kvalitní rum, který se považuje za prémiové pití a bez problémů obstojí i ve srovnání s velmi dobrou whisky (dle našeho názoru je samozřejmě lepší... ).
F) MÍCHANÉ "SOLERA" RUMY
Solera systém míchání rumů je obdobný tomu co se používá u brandy či některých portských vín. Takovéto rumy dozrávají i v několika různých typech dubových sudů a "master blender" dané destilérky je následně odpovědný za ideální namíchání poměrů rumů s různou délkou zrání. "Stařené" rumy s průměrným věkem 18 let a výše se pak následně pokládáji za "ultra premium brands" a snesou srovnání i s těmi nejlepšími koňaky.